Faktory ovlivňující dotační příjmy obcí - Vejvarová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2018)
Předmětem této diplomové práce bylo zhodnotit agregátní údaje o dotačních příjmech obcí, posoudit jejich variabilitu v časovém a průřezovém srovnání a nalézt faktory, které působí na jejich velikost a dynamiku. Pro provádění analýzy byla použita data 1 000 obcí v časové řadě od roku 2001 do roku 2016. Celkem bylo stanoveno čtrnáct faktorů, které by mohly ovlivňovat dotační příjmy obcí. Dotace byly seskupeny do položek a vliv faktorů byl sledován odděleně u neinvestičních a investičních dotací. Pro zhodnocení vlivu determinantů byla využita panelová regresní analýza, která zkoumala závislost mezi vysvětlovanými proměnnými (neinvestiční a investiční dotace) a vysvětlujícími proměnnými (jednotlivé faktory). Provedenou analýzou bylo zjištěno, že neinvestiční dotace ovlivňují zejména následující faktory: příslušnost obce k určitému kraji, rozsah přenesené působnosti, zřízení školy, počet obyvatel ve věku 0-14 let a 65 let a více, počet obyvatel obce, volby do poslanecké sněmovny, vybudovaná plynofikace a kanalizace. U investičních dotací byly jako statisticky významné stanoveny tyto faktory: rozsah přenesené působnosti, zřízení školy, výměra obce, vstup České republiky do Evropské unie a volby do zastupitelstva krajů.
Factors influencing municipal grant revenue
Keywords: Obce; dotační příjmy obcí; faktory; panelová regresní analýza; Municipalities; municipal grant revenue; factors; panel regression analysis