Vliv krmiv na výnos jatečního materiálu hmyzu (Tenebrio molitor) - Muchka, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část této práce se zabývá konzumací jedlého hmyzu jak ve světě, tak i v České republice. Dále jsou zde popsány výhody a nevýhody konzumace jedlého hmyzu a jeho nutriční hodnoty. Součástí je i charakteristika potemníka moučného (Tenebrio molitor). Důležitou částí bakalářské práce je i praktická část, jejíž cílem bylo zjišťovat vliv různých druhů bílkovinných krmiv v chovu moučných červů potemníka moučného. Zde se porovnávaly jejich vlivy na hmotnostní výnos jatečního materiálu hmyzu. Vlastní pokus byl proveden s využitím čtyř druhů bílkovinných krmiv: rostlinnou bílkovinou (sója), živočišnou bílkovinou (dehydrovaná vejce), komplexním krmivem (krmivo pro akvarijní ryby) a mixem výše uvedených krmiv. Chov probíhal v měsících říjen až prosinec 2019. Byly chovány dvě pokusné generace dospělého hmyzu pro produkci vajíček. Následnou separací vajíček byly vytvořeny oddělené generace hmyzu, které byly krmeny po dobu padesáti dvou dnů. Z pokusu bylo zjištěno, že nejlepších výsledků v chovu moučných červů dosahuje hmyz, který je krmen mixem krmiva, v němž bylo sklizeno jeho největší množství. Úspěšný chov jedlého hmyzu ale vyžaduje souhru několika podmínek. Volba krmiva je jedno s důležitých kritérií, kterému je třeba se věnovat. Tato práce je základní studií, na kterou lze navázat podrobnějšími pokusy.
Effect of feed on insect slaughter material yield (Tenebrio molitor)
Keywords: entomofágie; jedlý hmyz; potemník moučný; entomophagy; edible insects; mealworm