Detektivové v zajetí fanoušků - Niklová, Monika (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce bude zkoumat způsoby prolínání fikčního a aktuálního světa u čtenářů detektivních příběhů. V metodologické části se autorka zaměří na teoretické problémy spojené s vnímáním kultovních literárních děl, aktivitou čtenáře a dalším rozšiřováním fikčních světů. Mezi jevy, které bude autorka zkoumat, jsou například: fankluby, fanfiction, fanouškovské umění, pojmenovávání skutečných entit podle fikčních postav a míst a hledání fikčních entit v aktuálním světě. Praktická část práce bude věnována třem autorům detektivních příběhů - A. C. Doylovi, A. Christieové a M. Jenningsové, a jejich fungování jako kulturních fenoménů jak v českém, tak světovém kontextu.
Detectives in the captivity of fans
Keywords: fakluby; fanart; fanouškovská aktivita; detektivní literatura; fanoušci detektivní literatury; fanfiction; fan clubs; fan fiction; fan art; fans of detective literature; detective literature