Specifika ošetřování vyznavačů hinduismu na ošetřovací jednotce - Hapatyková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaká jsou specifika ošetřování vyznavačů hinduismu na ošetřovatelské jednotce. Ke splnění tohoto cíle byly zvoleny čtyři výzkumné otázky. Bakalářská práce byla rozdělena na teoretickou a empirickou část. V první polovině teoretické části práce byly popsány základní prvky hinduismu, jeho historie, směry i rozšíření v Čechách, ale také zvyky, rituály a životní styl jeho přívrženců. Druhá polovina teoretické části byla zaměřena na multikulturní a transkulturní přístupy, které jsou v ošetřovatelské péči o pacienty/klienty různého vyznání velmi důležité. V empirické části bakalářské práce pak bylo provedeno vlastní šetření pomocí kvalitativní výzkumné metody. Ta probíhala formou polostandardizovaného rozhovoru. Rozhovor obsahoval 40 otázek, které byly během rozhovorů dále rozváděny doplňujícími otázkami tak, abychom dostali co nejpodrobnější informace. V poslední fázi empirické části práce jsme výsledky shrnuli v diskuzi. Naším výzkumným šetřením byly zodpovězeny všechny výzkumné otázky. Bylo zjištěno, že respondenti nejsou spokojeni s českým zdravotnictvím, hlavně s dostupností zdravotnické péče. Respondenti odpovídali, že jim vadí dlouhé objednací doby na lékařské zákroky a na vyšetření. Vadili jim také plné čekárny u lékařů. Z výsledků vztahujících se ke druhé otázce bylo zjištěno, že přes některé negativní zkušenosti jsou reakce respondentů na hospitalizaci v Čechách spíše pozitivní. Respondentům se nelíbilo hlavně nemocniční prostředí. Odpověď na třetí výzkumnou otázku nám dala další skupina otázek zaměřených na ošetřovatelskou péči. Zkušenosti s ošetřovatelskou péčí byly pozitivní i negativní. Přestože respondenti od sester často očekávali jiné chování, než se kterým se setkali, z výsledků našeho šetření vyplynulo, že jsou respondenti s ošetřovatelskou péčí spokojeni. Žádný z těchto výsledků nesouvisí s jejich náboženským vyznáním. Poslední skupina otázek nám dala odpovědi na čtvrtou výzkumnou otázku. Zkoumali jsme specifika v ošetřování vyznavačů hinduismu v oblasti stravování, hygieny, vyznání a modliteb během hospitalizace, trávení volného času během hospitalizace a umírání a smrti. V oblasti stravování jsme specifika zaznamenali. Hinduisté jsou vegetariáni a laktovegetariáni, kteří svou stravu upravují podle přísných duchovních předpisů. Nemocniční strava neodpovídá jejich předpisům, proto si nechávají stravu donášet od známých. Další specifika vyplynula z otázek týkajících se vyznání a modliteb. Vyznavači hinduismu provádí své modlitby každý den i během hospitalizace. Modlitby lze v hinduismu provádět i pološeptem nebo v duchu, vleže na lůžku, proto pro modlitby nevyžadují žádnou speciální místnost. Jejich modlitby jsou tiché a nikoho neruší. S tím úzce souvisí i odpovědi na otázky týkající se specifik v trávení volného času během hospitalizace, který vyznavači hinduismu tráví většinou činnostmi spojenými s vírou. Ve volném čase většinou poslouchají duchovní hudbu, čtou posvátné texty a provádí modlitby. V oblasti umírání a smrti jsme specifika nezaznamenali. Pouze v chápání smrti. Pro vyznavače hinduismu je smrt chápána jako nový začátek, proto se na ni těší a celý život se na ni připravují. Hinduisté věří, že se po smrti narodí v novém těle. Naším výzkumným šetřením se nám podařilo odpovědět na všechny výzkumné otázky a tím i splnit cíl bakalářské práce, kterým bylo zjistit, jaká jsou specifika v ošetřování vyznavačů hinduismu na ošetřovatelské jednotce. Na základě výsledků výzkumného šetření byl vypracován informační materiál pro sestry, kde jsou popsána specifika v ošetřování vyznavačů hinduismu.
Specifics of nursing care of devotees of Hinduism at the nursing unit
Keywords: Hinduismus; multikulturní přístup; ošetřovatelství; specifika; transkulturní přístup; Hinduism; multicultural approach; nursing; specifics; transcultural approach