Zajištění zdravotní péče na akcích pro děti - Matoušek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce zkoumá zajištění zdravotní péče na akcích pro děti. Práce je rozdělená na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá nejprve definicí dětského věku. Dětský věk je zde uveden až od předškolního věku a ke každému dětskému období jsou uvedeny i nejčastější onemocnění. Dále se pak zabývá problematikou úrazů a specifikací vybraných druhů úrazů. Nakonec jsou v této části definovány a vysvětleny pojmy akce pro děti a zdravotník zotavovacích akcí. Je zde také vysvětlena legislativa, která se ke konání těchto akcí vztahuje. Praktická část bakalářské práce prezentuje výzkumnou část. Pro výzkumnou část byla využita kvantitativní forma výzkumu, technika dotazování, metoda anonymních dotazníků. Dotazníky byly rozdány na 30 akcí pro děti v rámci Jindřichohradeckého okresu. Výsledky byly pro přehlednost zpracovány do grafů. Cílem výzkumu bylo zmapovat zdravotní péči na akcích pro děti a zjistit schopnost a úroveň zdravotnického dozoru. Z dosažených výsledků vyplynulo, že stanovené cíle byly splněny. Pro účely výzkumu byly také vytvořené hypotézy, které tvrdily, že poskytovaná péče je pro nezávažné stavy a zdravotnický dozor na akcích pro děti je v rámci svých kompetencí schopen poskytnout kvalitní zdravotní péči. Vytvořené hypotézy se po zpracování dat z dotazníků potvrdily. V práci bylo tedy zjištěno, že na akcích se vyskytují převážně zdravotní stavy nezávažného charakteru a tyto stavy jsou řešeny adekvátním způsobem zdravotníky zotavovacích akcí. Informace z této práce by mohly posloužit organizátorům zotavovacích akcí. Mohly by pomoci při výběru zdravotníků. Navíc je zde i poukázáno na nedostatky v zákoně upravující zotavovací akce.
Health care provision at events organized for children
Keywords: zotavovací akce; zdravotník zotavovacích akcí; dětský věk; úrazy; events for children; medic; childhood; injury