Struktury v malbě Pavla Hayeka - Širší předpoklady strukturalistického východiska - Slunečková, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem bakalářské práce je hlubší exkurz do práce brněnského malíře Pavla Hayeka s užším zaměřením na fenomén struktur převládající v jeho dílech. Práce podrobně rozebírá autorova jednotlivá tvůrčí období, která jsou členěna do tří tematických částí. Hlavní část studie zkoumá různé podoby struktur v díle Pavla Hayeka, přičemž autora vystavuje konfrontaci s dalšími umělci. Pojednání se též zabývá exkurzem do podstaty principu repetice a jeho rozdílného využití ve světovém a českém umění. Nejhlubšímu zkoumání je podrobena Haykova tvorba nahodilých a geometrických struktur, jelikož jsou v jeho tvorbě nejmarkantněji zastoupeny. Cílem bakalářské studie je především pojmenování širších předpokladů strukturalistických východisek Hayekových maleb pramenících mimo jiné z neokonstruktivistických tendencí, rozvíjených v českém umění v 60. letech 20. století, s důrazem na osobu Zdeňka Sýkory, jehož výstava v roce 1988 silně ovlivnila uměleckou tvorbu a přístup Pavla Hayeka. Dále je dílo Pavla Hayeka spojováno se specifickou polohou organické abstrakce v souvislosti s ornamentikou a optickým uměním. Text se snaží přiblížit možné zdroje těchto východisek a jejich ojedinělou transformaci do malby Pavla Hayeka.
Structures in the Paintings by Pavel Hayek- Wider Implications of the Structuralist Background
Keywords: Pavel Hayek; malba; struktury; repetetivní princip; organická abstrakce; Pavel Hayek; painting; structures; repetition principle; organic abstraction