Piktogram v historii grafiky a možnosti jeho současného využití - Kropáčková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku piktogramu. Za účelem představení tohoto moderního fenoménu je práce rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část je dále dělena na kapitolu představující základní termíny používané ve spojitosti s touto problematikou, na kapitolu týkající se komunikace a kapitolu představující možné předchůdce moderního piktogramu - tedy jeskynní malbu, egyptské umění a komiksovou tvorbu. Praktická část spočívá v hledání okruhů, v nichž jsou piktogramy v dnešní době používány. Těmito okruhy jsou: dopravní a turistické značení, orientační, informační a dorozumívací systémy, logotypy, národní a osobní sebeprezentace a symboly s primárně náboženským významem. V rámci těchto okruhů se práce dotýká historických souvislostí, stejně jako grafických otázek.
Pictogram in history of graphic arts and the ways of current application
Keywords: piktogram; neverbální komunikace; grafický design; grafická značka; pictogram; nonverbal communication; graphic design; graphic symbol