Hodnocení výročních zpráv akciových společností - Kruliš, Jiří Daniel (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním tématem této bakalářské práce je komparace tří vybraných výročních zpráv za rok 2021, které jsou nejprve detailně rozebrány, následně v rámci deseti kategorií obodovány a seřazeny od nejzdařilejší, po tu nejméně povedenou. V závěru jsou popsány silné a slabé stránky ze všech porovnávaných zpráv, a především jsou zde uvedeny návrhy pro budoucí zvýšení jejich kvality. Pro hodnocení vybraných výročních zpráv je zde krom klasických kritérií, která jsou spíše subjektivní, vypracována finanční analýza z účetních závěrek, aby bylo zajištěno, že komparace bude postavena mimo jiné na nevyvratitelných faktech, jakými jsou absolutní a podíloví ukazatelé. Protože každé z využitých kritérií má na celkovou kvalitu výroční zprávy jiný vliv, bylo využito Saatyho metody pro stanovení normovaných vah kritérií. Ještě před samotnou komparací byla formulována výzkumná otázka, ohledně nejlepší výroční zprávy v této práci na základě výsledkové listiny CZECH TOP 100 výroční zprávy za rok 2021. Tato výzkumná otázka byla v závěru bakalářské práce vyvrácena. Důvodem pro rozdílný výsledek v hodnocení výročních zpráv mezi touto prací a CZECH TOP 100 byla rozdílná kritéria a vliv finančních ukazatelů u jednotlivých společností, jenž se promítly do celkového pořadí.
Evaluating of annual reports selected stock companies
Keywords: Výroční zpráva; Finanční analýza; bilanční pravidla; Saatyho metoda; annual report; multi criteria analysis; ranking; compare; legislative regulations