Historie dálkového plavání na území České republiky - Vondrášková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na zpracování historie dálkového plavání na území České republiky. Z hlediska obsahového je práce zaměřena primárně na historii dálkového plavání na území České republiky, sekundárně pak na dálkové plavání v Evropě a ve světě, dále pak na kanál La Manche. Zde jsou popsány prožitky našich nejznámějších dálkových plavců, kteří se pokusili o překonání kanálu. Z hlediska časového je práce primárně zaměřena od první poloviny 19. století až do současnosti. Do práce jsou také zakomponované vzpomínky přímých účastníků plaveckých závodů ze sportovních periodik a literatury. Text je doplněn dobovými fotografiemi a obrázky, dále pak tabulkami a grafy.
History of long-distance swimming in the Czech Republic
Keywords: dálkové plavání; vytrvalost; sport; historie; kanál La Manche; long distance swimming; endurance; sport; history; English Channel