Transakční analýza v pomáhajících profesích - Urbanová, Marie (Jihočeská univerzita, 2009)
Předkládaná práce se zabývá využitím transakční analýzy v psychoterapii, poradenství a pomáhajících profesích. Teoretická část je věnována filozofii a historii směru, historii společnosti ČATA v České republice, vymezením klíčových pojmů a možnosti využití transakční analýzy. Praktická část je vypracována z kazuistik, které jsou zpracovány z rozhovorů, které proběhli na Inspektorátu cizinecké policie, Skupině povolování pobytu v Českých Budějovicích, ve kterých jsou analyzovány hry dle Erica Berneho vyskytující se v transakční analýze. Součástí kazuistik jsou charakteristiky her, rozhovory, grafické znázornění, analýzy a zhodnocení. Práce si klade za cíl poukázat na výskyt her dle Erica Berneho v pomáhajících profesích.
Transaction analysis in Helping Professions
Keywords: transakční analýza; poradenství; psychoterapie; psychologie; transactional analysis; counselling; psychotherapy; psychology