Proveďte rozbor technologické dopravy ve středně velkém podniku zemědělské prvovýroby a navrhněte její optimalizaci. - Brych, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
Abstrakt V této práci se řeší rozbor technologické dopravy ve středně velkém podniku, s následným návrhem její optimalizace. Cílem práce je provést rozbor stávající dopravy a následně navrhnout vhodná racionalizační opatření pro zefektivnění technologické dopravy ve zvoleném podniku zemědělské prvovýroby,pomocí zvolených porovnávacích parametrů. Tato práce se tedy snaží odpovědět na otázky. Jak snížit v zemědělství dopravní náklady? Čím a jak vhodně dopravovat materiál v zemědělství? Teoretická část obsahuje charakteristiku technologické dopravy v zemědělském podniku, se zaměřením na odvoz pícnin. Popisuje vhodné dopravní prostředky pro odvoz materiálu od sklízecí řezačky a zvolené porovnávací parametry,pro rozbor technologické dopravy. Základem pro praktickou část se stalo pozorování a měření při dopravních operací v zemědělském podniku ZEMPO-VOS a.s. Strunkovice nad Blanicí. A na základě zvolených ukazatelů, byly vypočteny hodnoty, které se porovnávaly s technickými a technologickými normativy pro zemědělskou výrobu ČR. Poslední část bakalářské práce se zabývá návrhem optimalizace při odvozu kukuřice na siláž pro chov skotu od sklízecích řezaček do silážních žlabů. Jsou zde popsány vhodné dopravní prostředky v rámci možností podniku, včetně výpočtů zvolených ukazatelů a porovnání se skutečným odvozem kukuřice na siláž. Ze závěru této práce vyplývá, potřeba zvýšit při odvozu kukuřice na siláž velikost odvozných prostředků, oproti současné technice.
Perform analysis of the technological services in medium-sized enterprises of agricultural primary production and its design optimization.
Keywords: doprava; dopravní souprava; dopravní výkonnost; jednotkové náklady; siláž; senáž; transport; truck; transportation; efficiency; unitcost; silage; hay