Tvorba barevných látek při zpracování česnekovitých rostlin - Curko, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium barevných sloučenin vznikajících při zpracování česnekovitých rostlin, zejména pak při zpracování česneku kuchyňského (Allium sativum L.) a česneku sicilského (Nectaroscordum siculum (Ucria) Lindl.). Barevné látky vznikající v česnekovitých rostlinách významně snižují jejich senzorickou kvalitu vnímanou konzumenty, a pro potravinářský průmysl tak představují poměrně velkou finanční zátěž. Zatímco během zpracování česneku kuchyňského dochází ke tvorbě především látek modrých a žlutých, během zpracování česneku sicilského vznikají látky růžové až červené. Teoretická část diplomové práce je zaměřena na dvě rostliny rodu Allium L. - česnek kuchyňský a česnek sicilský, jejich význam, rozšíření a využití. Práce se dále zabývá mechanismem vzniku barevných látek, kterého se účastní zejména sirné sloučeniny. Experimentální část diplomové práce je zaměřena na izolaci a identifikaci hlavních barevných sloučenin vznikajících během zpracování česnekovitých rostlin a navržení pravděpodobného mechanismu jejich tvorby.
Formation of color compounds during processing of alliaceous species
Keywords: zelenání česneku kuchyňského; červenání česneku sicilského; Allium sativum; Nectaroscordum siculum; garlic greening; Sicilian honey garlic redding; Allium sativum; Nectaroscordum siculum