Role záchranářských a canisterapeutických psů v Integrovaném záchranném systému v ČR - Smělá, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
V České republice existuje možnost využití záchranářských a canisterapeutických psů pro krizovou intervenci, kteří jsou součástí IZS ČR. V současné době však vyskytuje problém v nedostatečné informovanosti a využívání nabízené pomoci těchto vedlejších složek IZS. Pro výzkumnou část bakalářské práce byla použita kvantitativní metoda dotazování. Nezbytné informace pro dosažení vytyčeného cíle a hypotéz byly získány pomocí metody řízeného rozhovoru a dotazníkového šetření. Sledovaným souborem se staly základní složky IZS v Jihočeském kraji v Českých Budějovicích (Policie České republiky, Hasičský záchranný sbor , Zdravotnická záchranná služba). Cíl mé bakalářské práce byl naplněn zjištěním výše nedostatků v informovanosti o záchranářských a canisterapeutických psech pro krizovou intervenci a zjištěním dostačujícího pokrytí České republiky záchrannými brigádami kynologů. Tato bakalářská práce poukazuje na to, že ač je dostatek schopných členů SZBK ČR pomáhat při záchraně hledaných osob, tak jejich dobrovolné pomoci není dostatečně využíváno. Informovanost základních složek IZS o roli záchranářských a canisterapeutických psů v tomto systému je, po vyhodnocení výzkumu, velmi malá. Po zpracování získaných dat se autorka domnívá, že záchranné brigády kynologů mají dostatečné pokrytí ČRi kvalifikaci, aby byly schopny pomáhat při vyhledávání ztracených osob nejen v tuzemsku ale i v zahraničí.
The roles of canistherapeutic and rescue dogs in the Czech integrated rescue system
Keywords: informovanost Integrovaný záchranný systém Svaz záchranných brigád kynologů Canisterapie pro krizovou intervenci; Awareness Integrated Rescue System Union of Rescue Brigades of Cynologists Animal Assisted Crisis Response