Historie a současnost ruského cirkusu - Golovchenko, Natalie (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem mé bakalářské práce je ruský cirkus, jeho historie, vývoj a současnost. V této práci jsou popsáni významní představitelé ruského cirkusu, kteří výrazným způsobem přispěli k jeho rozvoji. Cílem mé bakalářské práce je nahlédnutí do dějin ruského cirkusového umění a přiblížení tématu čtenářům. Začátek je věnován vzniku cirkusu, úplným základům tohoto uměleckého směru. V dalších částech jsou popsány etapy vývoje ruského cirkusu, různé kultury, které ovlivnily jeho rozvoj, různé zajímavé vlivné cirkusové osobnosti a také se v této práci dočteme o vzniku první cirkusové školy. Bylo ovšem nutné zmínit i problémy dnešní doby spojené s cirkusem, kterých bohužel není málo. Dále zde nalezneme krátký popis pěti nejslavnějších kamenných cirkusů v Rusku. Konec mé práce je věnován neznámějším ruským cirkusovým dynastiím a světoznámým ruským klaunům. Součástí práce jsou přílohy zahrnující fotografie odpovídající tématům bakalářské práce.
History and Present of Russian Circus
Keywords: Ruský cirkus; Historie cirkusu; vznik cirkusu; folklorní tradice; Skomorochové; Balagan; cirkusová škola; Kamenné cirkusy; cirkusové dynastie; slavní ruští klauni; Russian circus; History; creation; influental circus personalities; stone circuses; Russian circus dynasties; famous Russian clowns