Mezní situace v prózách Jaroslava Havlíčka - Malechová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2014)
V prózách Synáček, Neviditelný a Petrolejové lampy, jejímž autorem je významný český spisovatel Jaroslav Havlíček, se budeme zabývat recepcí a interpretací mezní situace zobrazovaných postav. Tento fenomén bude nahlížen v kontextu filozofie existence, přičemž stěžejní pro nás bude osoba německého filozofa Karla Jasperse, jakožto předního představitele filozofie existence a dále osoba jednoho z nejvlivnějších myslitelů 20. století, německého fenomenologického filozofa Martina Heideggera. Další inspirací nám bude poetika postavy Daniely Hodrové a její nazírání na postavy, které jsou dle ní spjaté s určitým místem, a nápomocna nám bude také poetika prostoru Gastona Bachelarda. Na základě zmiňovaných aspektů pak vyslovíme závěr, jaké mezní situace se v Havlíčkově díle nejčastěji objevují a jak je čteme my.
Terminal Situation in Proses of Jaroslav Havlíček
Keywords: Jaroslav Havlíček; mezní situace; filozofie existence; Jaroslav Havlíček; terminal situation; the philosophy of existence