Středověká šlechtická sídla na hranici jižních a středních Čech (Hrad Šelmberk a jeho archeologický výzkum v roce 2006) - Janda, František (Jihočeská univerzita, 2013)
Předložená diplomová práce je rozdělena do dvou celků. První celek je zaměřen na problematiku sídel ve vymezeném území na spojnici měst: Veselí nad Lužnicí na jihu, Bechyně na jihozápadě, Milevsko na západě, Sedlec - Prčice na severozápadě, Votice na severu, Načeradec na severovýchodě a Chýnov na východě. Snaží se podat přehled o vývoji a typologii jednotlivých šlechtických a královských sídel v rámci vymezeného území (archeologické nálezy, písemné prameny, dostupná literatura). Druhý celek se zabývá hmotnou kulturou hradu Šelmberka získanou při archeologickém výzkumu v roce 2006. Smyslem této části je analýza, syntéza a interpretace stratifikovaných nálezů, které byly získány ze 4 archeologických sond s různým počtem vrstev. Součástí práce jsou mapové podklady, tabulky a především vyobrazení jednotlivých nálezů, včetně fotodokumentace.
The Mediaeval Noble Residences on the Boundary of the South and Middle Bohemia Regions (The Castle Selmberk/Schallenberg and it´s Archaeological Research of 2006
Keywords: středověk; hrad; Šelmberk; šlechtická sídla; keramika; jižní Čechy; Middle Ages; Castle; Šelmberk; nobel residences; ceramics; south Bohemia