Taxonomic study of the Eurasian taxa of Tortula muralis (Pottiaceae, Musci) complex - Košnar, Jiří (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá problematikou taxonomie mechů komplexu Tortula muralis. Taxony komplexu byly zkoumány pomocí morfometrické analýzy, stanovení ploidie průtokovou cytometrií a analýzou sekvencí ITS regionu jaderné ribozomální DNA. Morfometrická a cytometrická analýza odhalila pouze dvě dobře odlišené skupiny, které odpovídaly nápadně variabilní T. muralis a poměrně uniformní T. lingulata. Variabilita ITS sekvencí byla pravděpodobně způsobena genovým tokem mezi některými morfologicky definovanými taxony komplexu. U některých taxonů komplexu byl detekován opakovaný a polytopický autopolyploidní původ polyploidních rostlin. Na základě získaných dat byly navrženy změny v taxnomickém konceptu T. muralis. Hybridizace se jeví jako pravděpodobný zdroj morfologické a taxonomické diverzity komplexu T. muralis.
Taxonomic study of the Eurasian taxa of Tortula muralis (Pottiaceae, Musci) complex
Keywords: průtoková cytometrie; hybridizace; intragenomická variabilita; ITS; morfometrická analýza; polyploidie; Pottiaceae; synonymizace; taxonomie; Tortula; flow cytometry; hybridization; intragenomic variation; ITS; morphometric analysis; polyploidy; Pottiaceae; synonymization; taxonomy; Tortula