Zkušenosti žáků devátých tříd základních škol s kouřením a alkoholem na vybraných školách v Táboře - Válková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Užívání alkoholu a cigaret je v současnosti celosvětovým problémem, který je často v porovnání s problematikou nelegálních návykových látek opomíjen. Důslední nejsou ani rodiče, ani školy a tak mladý jedinec může z nedostatku znalostí, zájmů, ze zvědavosti nebo ovlivněn vrstevníky, začít experimentovat s návykovými látkami. Jaké zkušenosti s alkoholem a cigaretami mají žáci 9. tříd vybraných základních škol v Táboře zjišťuje předkládaná bakalářská práce. V teoretické části uvádím dostupné údaje o užívání návykových látek v České republice, vysvětluji základní pojmy týkající se problematiky návykových látek, charakterizuji vybrané návykové látky, tedy alkohol a tabák, uvádím specifika užívání těchto látek u dětí a mladistvých a možnosti prevence jejich užívání. Cílem výzkumu v praktické části je zjistit, jaké zkušenosti mají žáci 9. tříd základních škol v Táboře s alkoholem a cigaretami. K dosažení tohoto cíle byly stanoveny čtyři hypotézy. Kvantitativní výzkum proběhl metodou dotazování a technikou anonymního dotazníku u žáků 9. tříd třech základních škol v okrese Tábor. Ze získaných dat vyplývá, že k prvnímu užití návykové látky dochází často již před 11. rokem věku, ve 13ti letech má zkušenost s návykovými látkami již většina respondentů. V devátých třídách je více kuřaček než kuřáků. Alkohol konzumuje více chlapců než dívek. Tento výzkum však neprokázal, že by volnočasové aktivity měly vliv na užívání návykových látek. Společnost se o návykové chování začíná zajímat až při užívání nelegálních návykových látek. Z výsledků však vyplývá, že je nutné věnovat pozornost užívání legálních návykových látek a aplikovat primární prevenci již u žáků mladšího školního věku.
Experience of ninth grade pupils of elementary schools with smoking and alcohol at selected schools in Tabor
Keywords: Zkušenosti - Alkohol - Kouření - Žáci 9. tříd - Volnočasové aktivity; experience - alcohol - smoking - leisure time activities