Rizikové chování spojené s graffiti - Boučková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2019)
V bakalářské práci byla použita metoda kvalitativního výzkumu. Tento výzkum jsem provedla pomocí metody dotazování a polostrukturovaného rozhovoru. Zjištěné informace jsem poté rozdělila do několika trsů na základě jejich podobností. Cílem této bakalářské práce je zjistit, jakých forem rizikového chování se dopouští tvůrci graffiti. Cílový soubor tedy jsou sprejeři nad dvacet let, kteří se dlouhodobě graffiti věnují. Sprejeři pochází z celé České Republiky. V teoretické části se bakalářská práce věnuje právě graffiti subkultuře, kde se tuto subkulturu pokouším popsat, dále se věnuje definování rizikového chování a kriminalitě spojené právě s graffiti. Poslední kapitola se věnuje sociální práci, kde se práce bude věnovat organizacím, které mohou pracovat právě s touto subkulturou. Výsledky výzkumu nám přinesou komplexní pohled na sprejery a jejich motivaci. Práce se bude věnovat jejich zkušenostem s graffiti a také jejich zkušenostem s rizikovými aktivitami. Dále se bude věnovat tomu, jak byli ti, co se dopustili nelegálního chování, za svoje skutky potrestány, a jestli mají nějaké zkušenosti se sociální prací. Také se zde budu zabývat tím, jestli ve svém okolí mají legální plochy pro graffiti. Údaje, které tato bakalářská práce přinese, se mohou hodit pro ucelení pohledu na graffiti subkulturu a mohou pomoc při řešení problému, jak s touto komunitou dále pracovat.
Risk Behavior Connects with Graffiti
Keywords: subkultura; graffiti; rizikové chování; sociální práce; kriminalita; subculture; graffiti; risk behavior; social work; criminality