Analýza archeobotanických vzorků z objektů kultury s vypíchanou keramikou z Dětenic - Novák, Jan (Ústav archeologické památkové péče středních Čech, 2017)
Při záchranném výzkumu v Dětenicích (okres Jičín) bylo získáno a následně studováno 22 archeobotanických vzorků z období kultury s vypíchanou keramikou. Lesní vegetaci lze na základě antrakologické analýzy rekonstruovat jako světlé doubravy, popř. bohaté doubravy. Vzhledem k omezeným znalostem o šíření buku v nižších polohách v Čechách může být objevení uhlíků buku považováno za velmi cenné zjištění. Největším překvapením analyzovaného souboru je bezesporu nález zuhelnatělých osin kavylu (Stipa sp.).
Analysis of archaeobotanical samples from features of the Stroked Pottery culture in Dětenice
Keywords: antrakologie; analýza rostlinných makrozbytků; neolit; kultura s vypíchanou keramikou; anthracology; plant macroremain analysis; Neolithic; Stroked Pottery culture