Intervenovaná autoterapie u pacientů s revmatoidní artritidou - Hejnová, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá problematikou revmatoidní artritidy a její autoterapií. Revmatoidní artritida je chronické zánětlivé autoimunitní onemocnění postihující synoviální výstelku kloubů, burz a šlach s výskytem mnohých extraartikulárních příznaků. Cílem práce je vyhledat adekvátní možnosti fyzioterapie a navrhnout cvičební jednotku na jejímž základě vznikne edukační materiál pro autoterapii u pacientů s revmatoidní artritidou. V teoretické části jsem se zabývala anatomií kloubu, pojmem revmatologie a definováním revmatoidní artritidy. Současným stavem, etiopatogenezí, diagnostikou, klinickým obrazem, prognózou a konečně léčbou a terapií tohoto onemocnění. Do výzkumné části jsem zahrnula cíle práce, výzkumné otázky, metodiku a výsledky. Ke zpracování dané problematiky bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření, za pomoci kazuistik s pěti pacientkami, u nichž bylo provedeno vstupní a výstupní vyšetření, které obsahovalo odběr osobních dat a anamnézy, kineziologický rozbor, Barthel Index Test a Four Step Square Test. Součástí vstupního vyšetření byl navíc podpis Informovaného souhlasu, plantogram a fotodokumentace rukou a nohou. Na základě vyšetření byl stanoven krátkodobý a dlouhodobý rehabilitační plán. Terapie byla u všech pacientek účinná. Pravidelnou intervenovanou autoterapií došlo ke zmírnění bolesti a ztuhlosti kloubů, ke zvýšení hybnosti především páteře a horních končetin a dále ke zkvalitnění funkce horních končetin a funkce nohy. Výsledky výzkumu poukazují na to, že metody fyzioterapie byly zvoleny adekvátně, jelikož efekt terapie je pozitivní. Tato práce a na jejím základě vzniklý edukační materiál může posloužit samotným pacientům s revmatoidní artritidou, ale i pacientům s jinými typy onemocnění pohybového aparátu. Dále pak fyzioterapeutům v praxi při fyzioterapii individuální nebo skupinové nebo ostatním jedincům při pohybové péči o jejich klouby a pohybový aparát.
Intervention of autotherapy by patients with rheumatoid arthritis
Keywords: Revmatoidní artritida; fyzioterapie; autoterapie; kloub; bolest; Rheumatoid arthritis; physiotherapy; autotherapy; joint; pain