Zdravotně postižení jako oběti trestného činu - Jehlík, Josef (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se věnuje zdravotně postiženým jako kategorii obětí trestných činů se specifickými potřebami, přičemž se konkrétně zaměřuje na mentálně retardované jako na zvlášť zranitelné oběti. Cílem práce je zhodnocení současného přístupu policie k mentálně retardovaným jako obětem trestného činu a z něho vyplývající doporučení vhodného postupu a přístupu policie při práci s uvedenou skupinou obětí. Práce využívá informací zjištěných obsahovou analýzou tematicky blízkých dokumentů. Tyto informace doplňuje o výsledky hloubkových, řízených rozhovorů s postiženými, kteří se stali oběťmi trestného činu. Získané informace analyzuje a formou syntézy převádí do konkrétních doporučení, které budou využitelné pro práci policie s takto specifickou skupinou obětí.
Disabled people as victims of crime
Keywords: zdravotně postižení; mentální retardace; oběť; policie; komunikace; výslech; people with disabillities; mentally handicap; victim; police; communication; inquisition