Toxicita vybraných látek pro raka pruhovaného - Mahovská, Ivana (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce zkoumala toxicitu vybraných látek pro raka pruhovaného (Orconectes limosus) v laboratorních podmínkách. Testována byla akutní toxicita insekticidu Diazinon 60 EC a herbicidu Roundup Biaktiv. K testům byla vybrána ráčata raka pruhovaného (Orconectes limosus) a juvenilní a adultní jedinci raka signálního ( Pacifastacus leniusculus). Tyto druhy raků byly vybrány jako snadno dostupný modelový organismus. Oba druhy raků se invazně šíří a v Evropě jsou nepůvodní. Práce se zaměřila na zjištěný toxicity výše uvedených látek na raka pruhovaného a raka signálního a na nároky raků na kvalitu prostředí.
Toxicity of selected substances for spiny-cheek crayfish
Keywords: rak pruhovaný; rak signální; akutní toxicita; insekticid; herbicid; Diazinon 60 EC; Roundup Biaktiv; juvenilní; adultní; spiny-cheek crayfish; signal crayfish; acute toxicity; insecticide; herbicide; Diazinon 60 EC; Roundup Biaktiv; juvenile; adult