Hodnoty poměru aktivity 30. minuta/2.-3. minuta u dynamické scintigrafie ledvin - Kukačková, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Hodnoty poměru aktivity 30. minuta/2.-3. minuta u dynamické scintigrafie ledvin. Předkládaná bakalářská práce si klade za cíl stanovit normální hodnoty poměru aktivity v Region Of Interest (ROI) zdravé ledviny ve 30. minutě vyšetření oproti 2.-3. minutě u pacientů ve věku do 18 let na Oddělení nukleární medicíny České Budějovice. Pro srovnání jsou zpracovány i hodnoty poměru aktivity v ROI ledviny ve 30. minutě oproti vrcholu u týchž pacientů. Dynamická scintigrafie ledvin s 99mTc-MAG3, obvykle modifikovaná furosemidovým testem, se provádí u pacientů dětského věku, u kterých je potřeba odlišit prostou dilataci kalichopánvičkového systému od obstrukce. Pro statistické zpracování byl vybrán soubor 35 pacientů ve věku 0-18 let v období od 1. ledna 2018 do 13. listopadu 2018, u kterých byla provedena dynamická scintigrafie ledvin s 99mTc-MAG3. Ve výsledku bylo získáno 47 použitelných renálních jednotek. Ze souboru byly vyjmuty renální jednotky s patologickým nálezem. U těchto renálních jednotek byl sledován poměr aktivity 30. min/3. min a poměr 30. min/vrchol (peak). Pro srovnání vznikly celkem 4 výběrové statistické soubory (VSS) - pro oba poměry aktivity skupina pacientů 0-18 let a užší skupina 0-10 let. Nasbíraná data byla následně podrobena parametrickému testování. Přínos této práce spočívá ve stanovení normálních hodnot poměru aktivity 30. minuta/2.-3. minuta, které budou nápomocny při diferenciaci mírné dilatace od jiných patologických stavů (obstrukce, snížená funkce, apod.) u pacientů vyšetřených dynamickou scintigrafií ledvin na ONM v Českých Budějovicích. Z elementárního statického zpracování vyplývá, že normální hodnoty poměru aktivity 30. min/3. min u pacientů do 18 let se pohybují v intervalu hodnot (0,058; 0,238) a u pacientů do 10 let v intervalu (0,05; 0,27). Pro srovnání hodnoty poměru aktivity 30. min/vrchol u pacientů do 18 let se pohybují v intervalu hodnot (0,026; 0,246) a u pacientů do 10 let v intervalu (0,04; 0,26). Lze říci, že hodnoty poměrů aktivity 30. min/3. min a 30. min/vrchol jsou přibližně srovnatelné. Na základě aplikovaného dvouvýběrového t-testu byla přijata nulová hypotéza, což znamená, že výběrové statistické soubory pocházejí ze stejného základního statistického souboru na dané hladině významnosti.
The activity ratio of 30. minute/2.-3. minute in the Dynamic renal scintigraphy
Keywords: Nukleární medicína; dynamická scintigrafie; ledviny; 99mTc-MAG3; poměr aktivity; Nuclear medicine; dynamic scintigraphy; kidneys; 99mTc-MAG3; activity ratio