Vlastní motivy lidí k vyhledávání nekonvenčních způsobů léčby - Lefnerová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve své bakalářské práci jsem se zaměřila na hledání motivů lidí vyhledávajících pro své léčení nekonvenční způsoby. Cílem bylo tyto důvody zmapovat, zjistit proč tito lidé mají potřebu doplňovat klasickou medicínu nebo se od ní úplně odklánět. Práce je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou. V teoretické části se zabývám vědeckou medicínou, její historií, úspěchy, ale i úskalími. Dále popisuji principy některých nekonvenčních metod léčení a důvody jejich existence dle různých autorů. Výzkumná část stručně charakterizuje zúčastněné respondenty a popisuje jejich motivy k vyhledávání nekonvenčních druhů terapie . Výběr výzkumného vzorku probíhal mezi klienty a terapeuty alternativní medicíny metodou sněhové koule. Ke sbírání potřebných dat jsem použila metody kvalitativního výzkumu a to především metodu semistrukturovaného rozhovoru. Získaná data jsem zpracovala kvalitativní analýzou. Výsledkem analýzy výpovědí je určení motivů, které lidi vedou k vyhledávání nekonvenčních způsobů léčby. Některé důvody byly shodné u klientů i terapeutů - neúčinnost klasické medicíny, nevyhovující farmakoterapie, hledání holistického přístupu, aktivní přístup ke svému zdraví, hledání odpovědnosti k sobě, neuspokojivý vztah lékař - pacient, svobodná volba metody i terapeuta. Klienti i terapeuti dále udávají další rozmanité motivy - hledání šetrnějších metod, hledání příčin nemocí, neuspokojivý zdravotnický systém, doporučení lékaře, úspora nákladů na léčení, prevence, informovanost, tradice, návrat k přírodě, víra v metodu a v terapeuta, hledání rychlého řešení, neprovázanost terapií a špatná spolupráce lékařů. Výsledky práce mohou být zdrojem k dalšímu hlubšímu výzkumu této problematiky, např. v oblasti prevence onemocnění a jejím vztahu k nekonvenčním metodám, vliv víry v procesu léčení atd. Některými motivy, které z výzkumu vyplynuly, se lze inspirovat v celém systému zdravotnictví - zlepšení vztahu lékaře a pacienta, holistický přístup k nemocnému, snížení farmakoterapie.
The personal motives of people to search for unconventional ways of treatment
Keywords: vědecká medicína; nekonvenční medicína; holistický přístup; farmakoterapie