Rozdělení primární půdní organické hmoty do frakcí podle stupně stability v kambizemích oblasti Jihočeského kraje - Coufal, Marek (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce bylo rozdělení primární půdní organické hmoty do frakcí podle stupně stability v kambizemích oblasti Jihočeského kraje. Nejdříve byly vysvětleny pojmy důležité k pochopení a porozumění danému tématu. Následně byla prováděna série pokusů pomocí metodiky navržené kolektivem Váchalová, Kolář, Horáček a Váchal z roku 2013. Půdní vzorek byl odebrán ze zemědělsky neobdělávané půdy, původně lesní, dnes již orné půdy. Jednalo se o kambizem KAd, dystrická. Vzorek byl odebrán v blízkosti obce Hvozdec, ležící v okrese České Budějovice. Tento vzorek byl rozdělen na sérii opakování, tak aby bylo možné s odpovídající přesností stanovit stabilní a labilní část organické hmoty. Pokus byl prováděn v roce 2015-2016 v laboratorních podmínkách katedry agroekosystémů na Jihočeské univerzitě. Výsledky byly posléze vyhodnoceny a zaneseny do grafů. Potvrdilo se, že nejvíce zastoupená frakce je semilabilní a stabilní, ty jsou méně náchylné k oxidaci a jejich množství v půdě bývá zpravidla nejvyšší.
Distribution of primary soil organic matter into fractions according to the degree of stability in the South Bohemian cambisols
Keywords: Humus; Primární organická hmota; Humus; Primary Organic Matter