Spolupráce vybraného města s místními podniky - Smržová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Záměrem této práce bylo na základě dotazníkové šetření a rozhovoru se starostou města zhodnotit, zda je ve městě využívána vzájemná spolupráce s místními podnikateli a v případě, že ano, tak jakým způsobem se obec a soukromé subjekty angažují a jakých efektů je dosahováno. Poté byly jednotlivé analýzy zhodnoceny a bylo poukázáno na nedostatky včetně návrhu řešení konkrétních situací. Obecným cílem subjektů veřejné správy i podnikatelské sféry je rozvoj. Podnikatelská sféra si klade za cíl rozvíjet jednotlivé podniky a dosahovat jejich prosperity, resp. usiluje o rozvoj odvětví, v němž se daný podnik nachází. V případě veřejné sféry se jedná o vytváření příznivých podmínek pro život obyvatel a pro ekonomický rozvoj. Realizátory ekonomického rozvoje jsou potom podnikatelé, v případě malých obcí zcela jednoznačně podnikatelé malí a střední. Pro obě sféry je klíčová jejich vzájemná působnost s dopady na výsledné aktivity obou. Veřejná správa se svými legislativními aktivitami podílí na vytváření formálního rámce pro fungování podniků a může i přímými administrativními a regulačními zásahy formovat konkrétní prostředí pro rozvoj podnikání. Z výpovědí respondentů se ukázalo, že se v obci spolupráce pohybuje na minimalizované úrovni založené na koordinaci, výměně informací a realizaci nenáročných dílčích činností. Ve většině těchto případů bohužel nedochází k dynamické a účinné spolupráci využívající synergie (efektu společného působení). Z konkrétních výsledků uplatnění principu spolupráce v praxi vyplývá především potřeba změnit způsob komunikace mezi podnikateli a představiteli obce. Neboť účinná komunikace dává větší prostor pro zapojování obou stran do rozhodovacích procesů a tím přispívá k lepším efektům spolupráce.
Cooperation selected city with local businesses
Keywords: Veřejná správa; podnikatelská sféra; spolupráce; komunikace a rozhovor.; Public administration; business sphere; cooperation; communication and interwiew.