Úroveň dentální hygieny u studentů Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích - Veselá, Helena (Jihočeská univerzita, 2016)
Téma dentální hygieny je v dnešní době aktuální u všech věkových skupin a je mu přikládána stále větší důležitost. Proto tato bakalářská práce mapuje úroveň znalostí o dentální hygieně a dodržování zásad prevence onemocnění dutiny ústní u studentů Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Skládá se z části teoretické, která se zabývá stomatologií, dentální hygienou, anatomií a fyziologií dutiny ústní. Informuje o patogenezi zubního kazu a o parodontálním onemocnění dutiny ústní. Součástí teoretické části je také primární a sekundární prevence, která má velký vliv na snížení výskytu onemocnění zubního aparátu. Praktická část byla zaměřena na informovanost studentů Pedagogické fakulty v oblasti dentální hygieny a v oblasti primární prevence onemocnění dutiny ústní za pomoci dotazníkové metody. Vyhodnocené dotazníky byly zpracovány do grafů a tabulek spolu se slovním komentářem, který vypovídá o povědomí týkající se dentální hygieny a primární prevence onemocnění parodontu u studentů Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. Dalším cílem práce bylo na základě provedeného dotazníkového šetření navrhnout edukační program pro studenty vysoké školy právě na téma dentální hygiena s doporučenými postupy pro podporu správných návyků zubní hygieny a prevence onemocnění dutiny ústní.
The level of dental hygiene for students at the Faculty of Education University of South Bohemia in České Budějovice
Keywords: zub; onemocnění chrupu; ústní hygiena; dentální hygienistka; prevence; tooth; dental diseases; oral hygiene; dental hygienist; prevention