muži na rodičovské dovolené - Dvořáková, Olga (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem mé práce bylo zjistit, celkovou životní situaci muže na rodičovské dovolené, rozhodující faktory, jež vedou muže pro volbu k nástupu na rodičovskou dovolenou a zároveň zjištění protektivních a limitujících faktorů, jež ovlivňují zvládání péče o potomka z pohledu muže na rodičovské dovolené. V úvodu se zabývám důvody, které mě vedly k výběru daného tématu, blíže vymezuji problém a směr mé práce. Teoretickou část tvoří šest kapitol, ve kterých jsem popsala problém rodiny, otcovství a rodinné politiky obecně, současnou situaci mužů na rodičovské dovolené v České republice a v ostatních zemích Evropy a legislativní problémy s tématem spojené. Výzkumnou část tvoří osm případových studií, ve kterých se zaměřuji na předem stanovené okruhy zkoumání. Diskuse je komparací odborné literatury vyjadřující se k danému tématu a výsledků, které jsem shromáždila ve výzkumné části. Závěr shrnuje celou práci a vyjadřuji se zde k výsledkům mých studií. Zmiňuji zároveň své poznatky pro případné další zkoumání. Základními metodami mého kvalitativního, jež jsem využila pro svou výzkumnou práci jsou polostrukturovaný rozhovor a otevřené zúčastněné pozorování. Shromážděná data byla zpracována do osmi případových studií. Výzkumný vzorek osmi mužů byl shromážděn náhodným systematickým výběrem. Zkoumaní muži pocházeli z Prahy a blízkého okolí, jejich věk byl v rozmezí 33-55 let. Výzkum probíhal v období od června 2008 do dubna 2009. Výsledky mé práce mohou napomoci k objektivizaci rozhodování v rodině vzhledem k reálnému přínosu setrvání jednoho setrvání jednoho z rodičů na rodičovské dovolené, dále by práce mohla napomoci překonat zažitá tabu a nalézt alespoň z části odpovědět na pro mnohé muže nové otázky.
Parental leave and men
Keywords: Rodičovská dovolená; Rodina; Rovnoprávnost mužů a žen; Flexibilní pracovní doba; Harmonizace pracovního a soukromého života; Parental leave; Family; egality of men and women; flexible working time; harmonization of working and prive life