Daň z příjmu fyzických osob u vybrané OSVČ zabývající se ubytovacími službami - Závodská, Iveta (Jihočeská univerzita, 2011)
Daň z příjmů fyzických osob je daní přímou a rozhodně nepatří mezi nejjednodušší daně. Postihuje veškeré zdanitelné příjmy jednotlivců. Vychází ze zákona o daních z příjmů, který řeší problematiku zdaňování příjmů fyzických osob i právnických osob. Některé otázky jsou v zákoně řešeny pro obě daně společně. Významné rozdíly jsou především v konstrukci základu daně a návazně uplatněné daňové sazbě. Výnos daně z příjmů fyzických osob je třetím nejdůležitějším zdrojem příjmů státního rozpočtu. V teoretické části této diplomové práce jsem se snažila postihnout daňový systém České republiky a následně jsem se zaměřila konkrétně na daň z příjmů fyzických osob. Snažila jsem se také poukázat na nejdůležitější změny, které nastaly v posledních letech. Praktická část práce je věnována zdaňování příjmů osob samostatně výdělečně činných. Pro zpracování této části jsem si vybrala podnikatelku, která provozuje malý pension v Českém Krumlově. Analyzovala jsem skutečně placenou daň v období posledních pěti let a snažila jsem se najít vhodnější variantu výpočtu daňového základu, která by umožnila úsporu na dani.
Personal income tax of self-employer dealing with accommodation services
Keywords: Osoba samostatně výdělečně činná; daň z příjmu fyzických osob; předmět daně; daňová soustava; plátce; poplatník; výdaje procentem z příjmů; skutečné výdaje; zákon o daních z příjmu.; Self-employer; tax on personal income; subject to tax; tax system; payer; taxpayer; costs by percentage of income; real costs; Income taxes Act.