Relativní abundance patatinu ve vztahu k antioxidativní kapacitě hlíz vybrané skupiny kulturních a planých druhů brambor - Mejzlík, Petr (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem diplomové práce bylo stanovit obsah čistých hlízových bílkovin, relativní abundanci patatinu v hlízových bílkovinách a následně též antioxidativní potenciál. Teoretická část práce se zabývala charakteristikou bramboru hlíznatého, jeho chemickým složením a popisem analyzovaných planých a kulturních druhů brambor. V praktické části byly prezentovány výsledky. Významná genotypová variabilita antioxidativní aktivity byla detekována na úrovni sušiny hlíz v rozsahu od 0,221 (Solanum berthaultii 07S0300031) do 0,066 mg kyseliny askorbové/g sušiny (Solanum tuberosum odrůda Kuras), tak i při analýze izolovaného proteinu. Nebyl nalezen přímý vztah mezi obsahem bílkovin či relativní abundancí patatinu a antioxidační aktivitu daného genotypu. Zjištěné skutečnosti byly porovnány s literaturou.
Patatin proteins relative abundance in correlation to antioxidative activity of tubers of cultivated and wild potato species
Keywords: brambor hlíznatý; patatin; bílkoviny; antioxidanty; SDS-PAGE; BCA analýza; potato; patatin; proteins; antioxidants; SDS-PAGE; BCA analysis