Svět očima autistů - kvalitativní studie všedního dne autisty - Záleská, Helena (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce je zaměřena na vnímání reality očima autistů a jejich subjektivního prožívání. První část obsahuje a vysvětluje základní pojmy týkající se problematiky poruch autistického spektra. Druhá část je metodologická. Obsahuje studii, která se snaží odpovídat na výzkumné otázky. Jsou zde použity dvě techniky rozhovor a pozorování. Respondenti jsou rozděleni na dvě skupiny v 1. skupině jsou děti, které sami poskytly informace do rozhovoru, ve 2. je zpracován rozhovor s rodiči těch, které nemohly informace poskytnout sami. Třetí část je výsledková, zpracovává výsledky z výzkumu. Jsou zde vyzdvihnuty nejvýznamnější oblasti, které v rámci výzkumu vyplynuly. Ty jsou pak dále zkoumány, rozebrány a doplněny literaturou.
World through eyes of people with autism - qualitative study of everyday life of an autistic person
Keywords: poruchy autistického spektra; autismus; Aspergerův syndrom; chování; prožívání autistů; triáda problémových oblastí; mentální retardace; rituály; neměnnost situací; fyzický kontakt; agrese; emoce; nejvýraznější projevy; autism spectrum disorders; autism; Asperger syndrome; behavior; perception autistic; triad problem areas; mental retardation; rituals; constant situations; physical contact; aggression; emotion; most distinctive manifestations