Výkony zásahového týmu nemocnice - hromadný příjem postižených - členění pro malou nemocnici, střední a velkou (místní, okresní, fakultní) - Tomášková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Mým (hlavním) cílem bylo shrnutí veškerých mě dostupných informací o výkonnosti zásahových týmů (nemocnic) a při hromadném příjmu postižených v nemocnicích, které jsem si vybrala jako vzorek jihočeských nemocnic s členěním na typ místní, okresní a fakultní. Každá nemocnice má sice vypracovaný svůj traumatologický plán, ale bez jeho znalosti jednotlivými vykonavateli, nelze hovořit o připravenosti. Nemocnice nemají zjištěna přesná ani teoretická čísla hodnotící výkonnost jejich zásahových týmů. Informace jsem získávala z dat běžného provozu nemocnice, z plánovaného provozu nemocnice za podmínek hromadného příjmu postižených a z odborné literatury. Nejprve jsem se zaměřila na různé příčiny vzniku mimořádné události a krizové situace, na jejich druhy, místa vzniku a dělení, na jejichž základě se aktivuje traumatologický plán a zásahový tým nemocnice. Dále jsem popsala přednemocniční lékařskou péči při mimořádných událostech a krizových situací, kterou zastřešuje zdravotnická záchranná služba v rámci Integrovaného záchranného systému-tedy dobu, než dojde k aktivaci traumatologického plánu nemocnice a postižení jsou přijati ve zdravotnickém zařízení. Poté jsem se věnovala traumatologickým plánům nemocnic. Proč je nutné jejich vypracování v každé nemocnici. Následně jsem popsala traumatologické plány jednotlivých nemocnic, které jsem si vybrala jako vzorky jihočeských nemocnic (Nemocnice České Budějovice a.s. jako fakultní (velká) nemocnice, Nemocnice Tábor a.s. jako okresní (střední) nemocnice a Nemocnice Prachatice a.s. jako místní (malá) nemocnice. Ve výsledcích jsem zpracovala odpovědi primářů traumacenter výše jmenovaných nemocnic na otázky, které jsem jim položila v rámci zjištění jejich přehledu o výkonnosti zásahového týmu nemocnice a o aktivaci traumatologickém plánu nemocnice při hromadném příjmu postižených. Následně jsem o svých výsledcích diskutovala s odbornou literaturou, s článkem MUDr. Pavla Urbánka: Návaznost přednemocniční a nemocniční péče při hromadném neštěstí a závěry konfrontovala s nemocniční léčebnou kapacitou nemocnic z Nizozemsku. V závěru práce jsem zhodnotila stávající situaci na základě získaných poznatků a pokusila jsem se navrhnout nějaká řešení.
Performance of hospital emergency team mass take in of patients separation for small, medium and big hospitals (local, district, faculty)
Keywords: mimořádná událost; přednemocniční neodkladná péče; traumatologický plán; nemocnice; hromadný příjem postižených; výkonnost zásahového týmu nemocnice; nemocniční neodkladná péče; Emergency pre-hospital care; Urgent pre-hospital care; Hospital traumatology emergency plan; Massive reception of the affected; Performance efficiency of the hospital rescue team; Urgent hospital care