Když se psalo Anno Uhui. Spolek Schlaraffia v českých zemích v letech 1859-1939 - Hlavničková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce nazvaná Když se psalo Anno Uhui, Spolek Schlaraffia v českých zemích v letech 1859 - 1939 se snaží představit pánský spolek Schlaraffia vzniklý v roce 1859 v Praze a pojmenovaný podle kouzelné země hojnosti z německých pohádek. Tato téměř neznámá německy hovořící společnost, do které ale patřili i Češi a Židé, si kladla za cíl ochraňovat a podporovat umění, humor a pěstovat přátelství. Postupně se z Prahy rozšířila do celého světa a na mnoha místech stále existuje. Tato práce se ale omezuje na území současné České republiky a na období 1859 ? 1939, kdy zde Schlaraffií vzniklo větší množství. Období omezuje datum vzniku první ze schlaraffických ?říší? a jejich hromadného zániku po okupaci Československa v roce 1939. Tato společnost se prezentovala jako jednotlivé hrady plné rytířů, kterými se po dobu schůzí její členové stávali. Členové si dále dávali vtipná jména a bavili se přehnanými ceremoniemi napodobujícími středověké a raně novověké rytířské rituály. K těm patřilo mimo jiné i pasování na rytíře nebo souboje, při nichž se zbraněmi stávaly poháry plné piva. Kromě toho ale spolek pořádal nejrůznější kulturní akce a charitativní sbírky na pomoc především dětem, ale i na podporu svých členů. Schlaraffia tedy představuje svérázný způsob zábavy zámožnějších německy hovořících obyvatel měst druhé poloviny 19. a první poloviny 20. století. Její obdobu bychom v českém prostředí pro dané období asi nenalezli.
There used to be written Anno Uhui
Keywords: Schlaraffia; německý spolek; Uhu; Schlaraffia; German club; Uhu