Vyhodnocení vlivu nekonvenčních způsobů léčby využívaných v ekologickém zemědělství na výskyt vybraných endoparazitů u koní - Ranná, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce bylo získat informace o vlivu nekonvenčních způsobů léčby proti daným endoparazitům koní využívaných v ekologickém zemědělství a aplikovat je ve vybraném chovu koní. Do pokusu bylo zařazeno 14 koní z jedné stáje, kteří byli ve třech stádech. Koně byli rozděleni do dvou skupin podle podané odčervovací látky. Jedna skupina byla léčena nekonvenčním způsobem - homeopatickým přípravkem PVB - verminózní stavy. Druhé kontrolní skupině byly podány alopatické přípravky - chemická odčervovací pasta (Noromectin Praziquantel Duo). Byla prováděna kvalitativní koprologická vyšetření pro zjištění parazitární infekce u jednotlivých koní. Vyšetření se provedla před podáním obou druhů přípravků a po dvou týdnech od podání se prováděla týdenní kontrolní koprologická vyšetření po dobu 5 týdnů od podání přípravků. Poslední kontrolní koprologické vyšetření se provedlo ve veterinární laboratoři 9. týden. Až na jednoho koně byli všichni před podáním přípravků napadeni malými a velkými strongylidy, u jednoho koně se při koprologickém vyšetření vyskytovala také vajíčka tasemnice koňské. Alopatické preparáty vykazovaly v průběhu koprologických rozborů velmi dobrou účinnost, pouze u jednoho koně (půlročního hříběte) se v průběhu prvních pěti týdnů objevovala vajíčka škrkavky koňské. Při závěrečném kontrolním koprologickém vyšetření byla udržena negativní intenzita u 5 ze 6 koní. Slabá intenzita parazitární infekce (+) byla vyšetřena u jednoho z těchto koní. V průběhu prvních 5 týdnů byl pozorován pouze částečný pokles parazitární infekce u homeopaticky léčených koní a jeden kůň byl udržen na negativní intenzitě po dobu všech prováděných koprologických vyšetření. Výsledky z 9. týdne potvrdily předpoklad, že u homeopaticky léčených koní bude docházet k postupnému snižování parazitární infekce. Vyšetření prokázala negativní intenzitu u 7 z 8 koní, kterým byl podán homeopatický přípravek PVB - verminózní stavy. Pouze jeden kůň vykazoval slabou intenzitu parazitární infekce (+). Experiment prokázal srovnatelnou účinnost alopatických a homeopatických odčervovacích přípravků.
Evaluation of effect of unconventional treatment against specific horse endoparasites used in ecological agriculture
Keywords: kůň; ekologie; parazit; homeopatie; horse; ecology; parasite; homeopathy