Posouzení připravenosti chovů na výpadky elektrické energie na území ORP Soběslav - Musilová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2017)
Elektrická energie hraje v současné společnosti stále důležitější roli. Většina lidí si však neuvědomuje, jak rozsáhlé důsledky může mít přerušení dodávek elektrické energie pro zemědělství. Tato práce si klade za cíl zpracovat analýzu dopadů výpadků elektrizační soustavy na chovy na území ORP Soběslav. Vzhledem k cíli práce se naskýtá otázka, zda jsou oslovené chovy opravdu nepřipraveny na výpadky elektrické energie. V teoretické části práce je charakterizováno krizové řízení, IZS, kritická infrastruktura a elektrizační soustava. Další část kapitoly je pak věnována chovům skotu, drůbeže a prasat, zejména z hlediska technologického a technického vybavení chovů. Výzkumná část je založena na řízených rozhovorech se zástupci a majiteli chovů. Výzkum byl zaměřený na závislost na elektrické energii u chovů na území ORP Soběslav. Pro porovnání se zahraniční situací byly vybrány dva chovy skotu v Německu. Výsledky ukázaly, že většina chovů je silně závislá na elektrické energii. Díky modernizaci v posledních letech je dnes např. automatické krmení nebo napájení běžným standardem. Bohužel většina moderních chovů není schopna tyto činnosti v případě výpadku elektrické energie zajistit. Řada chovů nedisponuje náhradním zdrojem elektrické energie a ty, které jej vlastní, mají jen velmi omezené zásoby pohonných hmot. Smluvně nemá pohonné hmoty zajištěn žádný chov. Nejproblematičtější je situace u drůbeže, kde činnost chovu řídí informační systém a kde při jakékoli odchylce od normálního stavu dochází k rozsáhlým úhynům. Odpověď na výzkumnou otázku tedy zní, že chovy opravdu nejsou připraveny na výpadky elektrické energie. Předpokládá se, že diplomová práce bude sloužit k výukovým účelům a jako prostředek orientace v problematice pro jednotlivé chovy. Účelem je edukace uvedených subjektů.
Power shortage readiness assessment of animal farms in Soběslav municipality
Keywords: Elektrická energie; kritická infrastruktura; důsledky výpadků elektrické energie; náhradní zdroje elektrické energie; zemědělské chovy; Electrical energy; critical infrastructure; consequences of power outages; emergency sources of electrical energy; agricultural breeding.