Respirace zooplanktonu v eutrofních rybnících - Lendlerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Procesem dýchání se ve vodě přeměňuje organický uhlík vzniklý fotosyntézou zpět na anorganický uhlík. Největší význam v procesu respirace v rybníku má zoo-plankton. Prioritně je organický uhlík potenciálně k dispozici pro podporu sekundární produkce. Účinnost primární a sekundární produkce v poměru k dýchání je důležitým ukazatelem v rybnících i jiných vodních ekosystémech. Intenzivní dýchání, například v sedimentech, může vést k vyčerpání kyslíku a dokonce i anoxie. A proto sledování kyslíkového režimu má pro ekosystém rybníka rozhodující význam. Z výsledků vyplývá, že 60 i více % respirace systému tvoří respirace zooplanktonu v jarním stádiu čisté vody. Mohou však nastat situace, kdy je díky vysoké průhlednosti umožněn nárůst bentických vláknitých řas. Jejich fotosyntetická asimilace účinně vyrovnává deficit kyslíku způsobený respirací zooplanktonu a nenastávají tak pro ryby nebezpečné deficitní situace, které bývají jinak v tomto období obvyklé.
Respiration of zooplankton in eutrophic ponds
Keywords: fotosyntéza; primární produkce; respirace; sekundární produkce; photosynthesis; primary production; respiration; secondary production