Aplikovaná atletika jako forma pohybové výchovy pro osoby s kombinovaným postižením - Čápová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Pohybové aktivity jsou v životě člověka velmi významnou složkou. Může se jednat o aktivity jak rekreační, tak sportovní na vrcholové úrovni. U osob s postižením mají sportovní aktivity často klíčový význam, a to nejen pro sport samotný, ale zejména umožňují kontakt s vrstevníky, představují náplň života a přispívají ke zlepšení kvality života. Cíleně zaměřená pohybová výchova se stává základní životní potřebou. Jedním ze sportů, kterému se mohou celoročně věnovat osoby s kombinovaným postižením je aplikovaná atletika, jež může vést ke zmírnění důsledků zdravotního oslabení a zvýšení funkční výkonnosti a celkové zdatnosti. V praxi se jedná o realizaci jednoduchých atletických prvků, překážkových běhů, upravených atletických disciplín, popřípadě cvičení s použitím náčiní.
Applied Athletics as a Form of Physical Education for People with Combined Disabilities
Keywords: kombinované postižení; dětská mozková obrna; rehabilitace; aplikovaná atletika; motorika; kvalita; Combined Disabilities; children's Cerebral Palsy; Rehabilitation; Aplied Athletics; Motor Activity; Qualities