Otravy ryb kyanidy - přehledová studie - Švecová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této bakalářské práce bylo poskytnout ucelený přehled o publikovaných poznatcích o toxicitě a mechanismu účinku kyanidů u ryb a havarijních stavech způsobených únikem kyanidů do vodního prostředí. Kyanidy se ve vodním prostředí vyskytují jednak ve formě jednoduchých kyanidů (CN- a HCN), jednak v komplexní a organické formě. Kyanidy tvoří komplexy s kovy a toxicita těchto komplexů je závislá na jejich stabilitě. Méně stabilní komplexy jsou toxičtější, protože ze své molekuly snadněji uvolňují toxickou HCN. Mezi organické formy se řadí nitrily, kyanogenní glykosidy a kyanhydriny. Zdroje kyanidů mohou být přírodního i antropogenního původu. Nejvýznamnějšími zdroji kyanidů jsou zdroje antropogenní. Mezi hlavní producenty kyanidového znečištění patří průmyslová odvětví zabývající se extrakcí, úpravou a zpracováním kovů. Z těchto provozů dochází nejčastěji k úniku kyanidů do vodního prostředí. Toxicita kyanidů pro ryby je ovlivněna řadou faktorů. V této bakalářské práci jsou shromážděny a přehledně prezentovány informace o toxicitě různých forem kyanidů pro různé druhy ryb v odlišných podmínkách prostředí. Pokud porovnáme toxicitu jednoduchých a komplexních kyanidů pro stejný druh ryby za stejných podmínek prostředí je až na výjimky jasně patrné, že hodnoty LC50 jsou nižší u jednoduchých než u komplexních kyanidů. Významný vliv na toxicitu kyanidů má teplota. U většiny druhů ryb se toxicita kyanidů snižuje se zvyšující se teplotou. Rozdílná citlivost ke kyanidům byla pozorována u různých vývojových stádií ryb. Jako nejodolnější se jevila embrya a larvy. Naopak nevíce citliví ke kyanidům byli juvenilové a dospělci. Ve své bakalářské práci jsem rovněž zpracovala přehled publikovaných informací o havarijních úhynech ryb způsobených únikem kyanidů do vodního prostředí na území České republiky a některých významných světových haváriích. Na území České republiky byly zdrojem kontaminace vodního prostředí většinou průmyslové odpadní vody ze zpracování a úpravy kovů či z výroby kyanidů. Ve světě pak byly zaznamenány úniky kyanidů zejména v souvislosti s těžbou zlata a stříbra. Hlavními příčinami úniku kyanidů do vodního prostředí bývá selhání některého z kontrolních nebo pojistných zařízení v detoxikačních nádržích a v odkalištích obsahujících kyanidové odpadní vody. V mnoha případech selhal i personál, který neodhalil poruchu včas.
Cyanide fish poisoning - a review study
Keywords: Havárie; kyanidy; letální koncentrace; odpadní vody; ryby; toxicita; Cyanide; accident; toxicity; wastewater; lethal concentration; fish