Kvalitativní výzkum socializace hodnot v aktivitách a rituálech v Mateřské škole kardinála Berana v Plzni - Mayerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Ve své bakalářské práci se zabývám socializací hodnot u předškolních dětí v prostředí alternativní mateřské školy s křesťanským zaměřením. Práce je rozdělena do dvou částí na teoretickou a praktickou. V teoretické části objasňuji pojmy, které se daného tématu bezprostředně týkají, a nastiňuji vývojové teorie, jež jsou důležité pro pochopení dítěte předškolního věku. V praktické části stanovuji výzkumné otázky, odkrývám použité metody kvalitativního výzkumu, jeho průběh a výsledky. Seznamuji s Mateřskou školou kardinála Berana v Plzni, její filosofií a skutečnou činností. Ve svém výzkumném šetření se zaměřuji na specifika jejího působení, ze kterého pak vyvozuji závěry pro celkový obraz vlivu této výchovy na utváření hodnot v životě dítěte.
Qualitative Research of the Value Socialization in Activities and Rituals in Cardinal Beran Preschool in Pilsen
Keywords: hodnoty; socializace; rituály; křesťanská výchova; values; socialization; rituals; Christian education