Toxické zplodiny při hoření vybraných látek, detekce a ochrana zasahujících hasičů - Šeba, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2010)
‚qToxické zplodiny hoření vybraných látek, detekce a ochrana zasahujících hasičů'' Toto téma bakalářské práce jsem si vybral, protože již 20 let pracuji jako hasič u represivní složky HZS a znám problémy trápící zásahové hasiče s pronikáním důležitých informací. Rozhodl jsem se toto téma zpracovat a výsledky poskytnout pro školení jednotek. Tato bakalářská práce se skládá z několika částí. První má za úkol zjistit vybavení jednotek HZS Jihočeského kraje (dále HZS Jčk) detekční technikou, druhá se zabývá možnostmi osobní ochrany zasahujících hasičů a třetí část se týká současného stavu školení zásahových jednotek HZS Jčk. Čtvrtou velkou částí je kapitola, která se věnuje jedovatým zplodinám hoření, zde byly z dostupných materiálů popsány látky, které se nejčastěji uvolňují při hoření. V další bylo provedeno dotazníkové šetření, které bylo nasměrováno na znalosti hasičů zasahujících při požárech, a pro srovnání i na laickou veřejnost a jejich představy o jedovatosti zplodin hoření. V kapitole, která se zabývá vyhodnocením a rozbory, byly nejprve popsány materiály, které byly zapáleny. Produkty jejich hoření jímány do tenaxových trubiček a následně v laboratoři vyhodnoceny. Výsledky laboratorních rozborů byly popsány a vyhodnoceny hlavní účinky na lidský organismus. Vyhodnocení dotazníkového šetření zjistilo, že znalosti hasičů ve všech hodnocených kategoriích byly výrazně lepší než znalosti laické veřejnosti. Nesprávné odpovědi hasičů ukázaly, že je zde mnoho nedostatků, které je třeba zapracovat do systému školení a jednotky pravidelně školit. Výborné výsledky byly zjištěny v ochraně hasičů při zásahu, jelikož hasiči používají ve většině případů vyšší stupeň ochrany než by bylo nutné. Znalosti respondentů z laické veřejnosti se ukázaly jako podprůměrné. Toto povědomí v oblasti zplodin hoření a účinků na lidský organismus by bylo třeba zlepšit (např. informační kampaní zaměřenou na toto téma), protože spalování různých materiálů může ohrozit zdraví nás všech.
Toxic smoke in the burning of selected substances, detection and protection intervening fire
Keywords: Analýza vzorků; Detekční technika; Dýchací technika; Ochrana zasahujících hasičů; Ochranný oděv; Toxicita látek; Zplodiny hoření; Analysis of samples; Detection devices; Breathing apparatus; Protection of firefighters; Protective clothing; Toxicity of substances; Products of combustion