Hormonálně indukovaný umělý výtěr jikernaček sumce velkého (Silurus glanis) - Borkovec, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce je optimalizace způsobu hormonální indukce ovulace jikernaček sumce velkého (Silurus glanis) pomocí hormonálních preparátů na bázi funkčních analogů GnRH. Generační ryby původem z rybničního chovu byly injikovány hormonálními preparáty CPE, Dagin a Ovopel. Byla monitorována doba latence v závislosti na teplotě vody, procento ovulujících jikernaček, relativní hmotnost ovulovaných jiker, oplozenost jiker a líhnivost.
Hormonal induction of artificial stripping of the female European catfish (Silurus glanis)
Keywords: sumec velký; umělý výtěr; kapří hypofýza; Ovopel; Dagin.; European catfish; artificial propagation; carp pituitary; Ovopel; Dagin.