Repatriace sovy pálené, sýčka obecného, puštíka bělavého ze Zoologické zahrady Ostrava - Svobodová, Yveta (Jihočeská univerzita, 2016)
V současné době jsou v České republice sova pálená a sýček obecný řazeni dle prováděcí vyhlášky MŽP č. 395/1992 Sb., mezi silně ohrožené druhy živočichů, puštík bělavý mezi kriticky ohrožené druhy živočichů. Změny v krajině spojené s nedostatkem potravní nabídky, zvýšená predace kunou skalní, nedostatek hnízdních biotopů a hnízdních dutin, negativní vliv vzrůstajícího automobilového provozu, technické nástrahy v zemědělských objektech, to vše vede ke snižování počtu populace sov. Za účelem pomoci těmto druhům byly vyhlášeny monitorovací projekty a následně repatriační programy. Práce byla zaměřena na zaznamenání počtu hnízdních párů sovy pálené, sýčka obecného a puštíka bělavého ve volné přírodě v České republice. Cílem bylo zhodnotit přínos monitoringu a repatriace pro volně žijící populaci těchto druhů. Byly zpracovány a postupně vyhodnoceny údaje o početnosti vybraných druhů sov na různých lokalitách České republiky.
The repatriation of Barn owl, Little owl and Ural owl from Ostrava Zoo
Keywords: ochrana; puštík bělavý; sova pálená; sýček obecný; repatriace; záchranný program; conservation; Barn Owl; Little Owl; Ural Owl; reintroduction; action plan