Pěstounská péče se zaměřením na SOS dětské vesničky v České republice (porovnání s Rakouskem) - Kratochvílová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce je nepřímo rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teorie je obsáhnuta v prvních dvou částí této práce. První část nastiňuje problematiku skupinové pěstounské péče, na které jsou SOS vesničky v České republice postaveny. A část druhá popisuje, co to SOS dětské vesničky jsou, a jak fungují v České republice. Praktická část je komparace českých a rakouských SOS dětských vesniček. Tato část je rozdělena do tří kapitol. Jedna se týká SOS vesniček obecně, druhá matek v SOS vesničkách a třetí se zabývá dětmi, které v SOS dětských vesničkách žijí. Pro přehlednost je nejprve popsána Česká republika, na kterou jsem se ve své práci více zaměřila, poté Rakousko a nakonec shrnutí. Jako ukončení této kapitoly je celková stručná sumarizace celé komparace a krátká diskuse.
Substitute family care, focusing on the SOS Children's Villages in the Czech Republic in comparison with Austria
Keywords: náhradní rodinná péče; skupinová pěstounská péče; SOS dětské vesničky; Česká republika; Rakousko; foster care; group foster care; SOS Children's Villages; Czech Republic; Austria