Somatoviscerální a viscerosomatické vztahy - Sůsová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této práce je správně definovat a přiblížit problematiku somatoviscerálních a viscerosomatických vztahů, popsat nejčastěji se vyskytující vertebroviscerální, ale i visceroviscerální vztahy a nejčastější projekce vnitřních orgánů do pohybového aparátu. Práce upozorňuje na opomíjení těchto známých faktů v diferenciální diagnostice, která nezřídka vede k diagnostické chybě a pacient je odeslán na rehabilitaci, přestože primárně trpí chorobou interního orgánu. Na straně fyzioterapeuta potom dochází k chybám v nastavení terapie, která za určitých okolností může pacientovi ublížit či může nastat opačná situace, kdy pacient přijde s podezřením na interní onemocnění, ale přes všechny vyšetření se nenajde žádná patologie. Zejména pokud je problém v pohybovém aparátu, je možné pacientovi vhodně zvolenou terapií ulevit. Z různých zdrojů literatury jsou popsány časté viscerální vzorce a velká část poznatků je čerpána z lékařských publikací, zejména z oboru interního lékařství a neurologie. Většina zdrojů je z posledních pěti až deseti let a informace jsou tedy aktuální. Poslední kapitola je věnována viscerální terapii podle konceptu autorů Barrala a Merciera. Jednotlivé metody a techniky jsou zaznamenány pomocí fotografie a uspořádány přehledně podle orgánů a orgánových soustav.
Somatovisceral and viscerosomatic relations
Keywords: Viscerální terapie; somatoviscerální vztahy; viscerosomatické vztahy; vertebroviscerální vztahy; Headovy zóny; přenesená bolest; viscerální bolest; Visceral therapy; somatovisceral relations; viscerosomatic relation; vertebrovisceral relations; Head zones; referred pain; visceral pain