Význam odpuštění v odborných přístupech a obnovné sociální procesy - Pavlišová, Michala (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá významem odpuštění a obnovnými sociálními procesy. Cílem práce je zhodnotit pojetí odpuštění v různých odborných diskurzech a sociální práci. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se zabývá pojetím odpuštění z teologického hlediska. Druhá kapitola se zabývá pojetím odpuštění v eticko-filosofickém, psychologickém a pedagogickém diskurzu. Třetí kapitola se zaměřuje na pachatele a oběti trestných činů, jak je možné s nimi pracovat v rámci sociální práce. Jak je možné dosáhnout odpuštění a smíření propojením všech, kterých se trestná činnost dotkla, tedy pachatelů, obětí ale i celé společnosti.
The importance of forgiveness in professional approaches and restorative social processes
Keywords: odpuštění; odsouzený; oběť; odborné diskurzy; sociální práce; forgiveness; convict; victim; professional discourses; social work