Archeologický výzkum hrobů z kostela sv. Alžběty v Jilemnici ve světle environmentálních analýz - Prostředník, Jan; Kuželka, Vítězslav; Kovačiková, Lenka; Novák, Jan (Národní muzeum v Praze, 2019)
Archeologický výzkum v areálu zámeckého parku objevil v roce 2016 relikt gotického kostela sv. Alžběty datovaný do 2. pol. 13. stol. Jde o jednolodní stavbu s pravoúhlým závěrem (délka 25 m, šířka lodi 13 m, šířka presbytáře 10,5 m). Kostel měl zřejmě staršího předchůdce – dřevěnou stavbu na kamenné podezdívce, pocházející z poloviny 13. století. Areál kostela byl zároveň místem pohřebním: vně zdi presbytáře byl nalezen hrob mladé ženy a 1,5 ročního dítěte, datované do 13. až 14. stol., v presbytáři se nalezly 3 hroby mužů s datací do 14. století. S vysokou pravděpodobností jde o příslušníky rodu Valdštejnů. Při archeologickém výzkumu hrobů v kostele sv. Alžběty bylo objeveno také několik zvířecích kostí. Především se jednalo o pozůstatky skotu a kura domácího v mladém i dospělém věku. Řeznické zásahy evidované na povrchu kostí přímo potvrzují zpracování masa těchto zvířat.
Archeological research in graves of the Church of Saint Elisabeth of Jilemnice, in the light of environmental analysis in the light of environmental analysis
Keywords: archeologický výzkum, gotika, kostel s pravoúhlým presbytářem, 13.–14. století, Valdštejnové, kostnice, archeozoologie, dřevo, uhlíky; archeological research, Gothic, church with rectangular presbytery, 13th–14th century, Lords of Wallenstein, animal bone remains, wood and charcoal remains