Studie běžné mluvy v obci Vesce - Kukla, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, zdali a v jaké míře se v běžné komunikaci mluvčích, narozených nebo žijících na česko-moravském pomezí v obci Vesce, vyskytují specifické rysy nářečních skupin a podskupin, na jejichž rozmezí se obec nachází. Výzkumná část vycházela z nahraného materiálu získaného formou rozhovorů s respondenty tří generací (nejstarší, střední a nejmladší). Rozbor nahrávek byl zahrnut do praktického oddílu bakalářské práce. V teoretické části se autor věnoval obecnému popisu dialektologie a charakteristice středomoravské, české nářeční skupiny a příslušných podskupin a interdialektu obecná čeština. Analýza se týkala roviny hláskoslovné, tvaroslovné a syntaktické.
Specific language in village Vesce
Keywords: běžná komunikace; Vesce; common comunication; Vesce