Domácí násilí pohledem jeho obětí - Honzlová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Problematika domácího násilí je v současné době velmi diskutovaným společenským tématem. K domácímu násilí dochází v soukromí, za zavřenými dveřmi, mezi blízkými lidmi. Vyskytuje se ve všech společenských vrstvách a může se přihodit v podstatě komukoliv. Jelikož z výzkumů vyplývá, že téměř každá čtvrtá žena má zkušenost s domácím násilím, byla tato práce zaměřena právě na vnímání domácího násilí z pohledu žen jako jeho obětí. Bakalářská práce je zaměřena na porovnání teorie, kterou nám přináší různé dostupné publikace, se skutečně prožitými zkušenostmi obětí, jež byly získány na základě kvalitativního výzkumu. Teoretická část bakalářské práce se zabývá definicí domácího násilí, jeho příčinami, průběhem, znaky a možnými následky. Dále se zabývá charakteristikou oběti a násilníka a tím, jak celá situace působí na děti jako na svědky domácího násilí. Pro výzkum byla zvolena kvalitativní metodologie. Jako technika sběru dat byl použit polostrukturovaný rozhovor. Výzkumný soubor byl tvořen sedmi dotazovanými ženami, které byly nebo stále jsou součástí vztahu, ve kterém se vyskytuje domácí násilí. Cílem práce byla reflexe domácího násilí v partnerském vztahu z pohledu jeho obětí a zjištění, který typ domácího násilí oběti vnímají jako nejhorší a jaké důvody jim brání aktivně řešit svou situaci. Z výzkumu vyplynulo, že oběti jako nejhorší projev partnerského násilí vnímají násilí psychické, zejména pro jeho dlouhodobost a následky, které zanechávají na jejich duševním stavu. Mezi důvody, které obětem brání aktivně řešit svou situaci, patří zejména stud, obava ze ztráty dětí, strach z partnera a nedůvěra v policejní a jiné instituce. Prostřednictvím své práce jsem chtěla hlouběji proniknout do problematiky domácího násilí a upozornit na složitou situaci týraných žen.
Domestic Violence With The Victim's Point Of View
Keywords: Domácí násilí Oběť Partnerské násilí Násilník; Domestic violence Victim Partner violence Rapist