Periodická řešení pro tlumené kmity - Holub, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním tématem bakalářské práce je kvalitativní analýza lineární diferenciální rovnice druhého řádu. Práce je rozdělena na pět částí. Úvod je věnován kmitavému pohybu a odvození rovnice matematického kyvadla a pružiny. Ve druhé části jsou shrnuty základní poznatky z literatury, které jsou potřebné v dalších částech. Ve třetí části je rozebrán model kmitů hmotného bodu na pružině. V předposlední části jsou rozebrána samotná řešení této rovnice v závislosti na parametrech úlohy. V závěru práce jsou nastíněny některé otevřené problémy existence periodických řešení diferenciálních rovnic.
Periodic solutions of damped oscillations
Keywords: diferenciální rovnice; matematické kyvadlo; pružina; kmity; peridodická řešení; počáteční úloha; Cauchyova úloha; homogenní diferenciální rovnice; nehomogenní diferenciální rovnice; differential equations; mathematical pendulum; spring; oscillations; periodic solutions; initial problem; Cauchy problem; homogeneous differential equation; inhomogeneous differential equation